top of page

Colles | Ball de Cintes Grans / Història

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

El ball de cintes és una dansa en què els balladors, vestits de colors o de blanc, van trenant cintes de colors entorn del braç aixecat del qui les agafa totes per un cap. Té el seu origen en els rituals de l’arbre de maig, on s’implorava a l’omnipotent per obtenir una bona collita en el futur.

 

La primera referència d’aquest ball a Les Roquetes data de la Festa Major de Joan de 1973. En aquella primera sortida hom ja copsava que el model adquirit era el típic de les poblacions del Penedès i el Garraf.

 

La primera generació de balladores finalitzà el 1979, any que va néixer el Centre Cultural, una entitat amb voluntat de recuperar i promocionar la cultura popular i tradicional catalana a Les Roquetes. Arran del fets, sorgí una segona generació de balladores amb voluntat de continuar amb la feina feta anteriorment.

 

L’any 1982 és va estrenar la colla infantil del ball de cintes per festa major, la qual suposaria la continuïtat d’aquest en el futur. Des d’aleshores, la població de Les Roquetes compta amb dos balls de cintes ben diferenciats que han arribat fins als nostres dies.

 

Des dels seus inicis aquest ball ha comptat amb homes per encarnar la figura d’estaquirot, però amb la jubilació de l’últim el 2011, la figura ha recaigut sobre les espatlles de les balladores, esdevenint una figura femenina. Tot i això, el ball no refusa la figura masculina, sinó que està en la recerca d’una que torni a suplir la següent funció; el 2014 és va aconseguir la subseqüent fita.

bottom of page