top of page

Colles | Cercolets / Història

El ball de cercolets és una dansa relacionada amb les festes i els rituals de la verema. Té el seu origen en les festes paganes de la recol·lecció dels fruits, que els grecs dedicaven a la deessa Flora. És un ball força estès a Catalunya amb diverses variacions, sempre, però, a l’entorn dels cèrcols enramats que els són característics.

 

Aquest ball apareix per primera cop a Les Roquetes durant la festa major en honor a Sant Joan del 1981. La vestimenta emprada fou una camisa de color blanc, una faldilla blava amb flors estampades i una mocador roig al cap. A més, el cèrcols eren de fusta massissa recoberta amb teles de colors diversos.

 

El 1989 és decidí canviar el vestit en favor d’un més adequat al moment. Una camisa blanca, una faldilla ratllada amb blanc i colors vius i un mocador acord amb el color faldilla es convertí en la nou conjunt. En aquesta renovació, el cèrcols de fusta foren substituïts per uns més lleugers fets d’alumini.

 

Amb el pas del temps, el vestuari, un tant desgastat, es tornà a canviar per un vestit de color blanc amb decoracions de la verema a l’extrem inferior que és completà amb una mena de cinturó/faixa de colors diversos a la cintura junt amb un mocador del mateix color. La decoració dels cèrcols també va variar amb la substitució de la tela anterior per una de nova i l’annex d’unes flors als seus costats.

bottom of page