top of page

Colles | Ball de Cintes Petites / Història

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

El ball de cintes és una dansa en què els balladors, vestits de colors o de blanc, van trenant cintes de colors entorn del braç aixecat del qui les agafa totes per un cap. Té el seu origen en els rituals de l’arbre de maig, on s’implorava a l’omnipotent per obtenir una bona collita en el futur.

 

Es considerat com un ball de gitanes sense pal, sent l’arbre representat per un noi anomenat estaquirot o capità . Per festejar-lo, les balladores el volten i veneren amb cintes de colors.

 

La primera referència d’aquest ball popular infantil a Les Roquetes data de la Festa Major de Joan de 1982. Sorgeix de la voluntat d’algunes membres del ball de cintes adult per donar-hi continuïtat en el futur, adreçant-lo ja als més petits. En aquella primera sortida hom ja copsava que el model adquirit era el típic de les poblacions del Penedès i el Garraf.

 

Respecte el vestuari, era el mateix que el del ball de cintes adult però a una escala més petita: vestit blanc amb retocs i cintes de tots colors, cinturó decorat amb cintes de colors vius, mitjons blancs i espardenyes de color vermell. Des de la seva estrena, la població de Les Roquetes compta amb dos balls de cintes ben diferenciats que han arribat fins als nostres dies.

 

Aquest dansa participa en les festivitats de Sant Joan (Juny) i Santa Eulàlia (Febrer) del seu poble. A més, fa sortides als llocs on és requereixi la seva presència com han estat el cas del barri de la Collada de Vilanova i la Geltrú o Sant Pere de Ribes.

 

 

bottom of page