top of page

Colles | Gegants de Les Roquetes / Història

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

La primera referència de gegants a Les Roquetes data de la festa major en honor de Sant Joan del 1982. Van aconserguir-se gràcies a una subscripció popular encapçalada pel Centre Cultural i Recreatiu de Les Roquetes. Foren construïts per la gent del poble a imatge dels antics senyors feudals que controlaven aquelles terres. L’acte de presentació comptà amb la presència de gegants d’arreu de la comarca, fet que queda enregistrat amb una auca commemorativa de l’efemèride. Aquest gegants es van perdre durant la remodelació de l’antic cinema.

 

El 20 de Juny de 1993, van ser estrenats els nous gegants de la mà de l’Agrupació de Balls Populars de Les Roquetes. Batejats amb el nom de Joan i Eulàlia, patrons de les festes majors del poble, representaven una parella de pagesos amb el si de mostrar que Les Roquetes havia estat terra de conreu. Merche Arqué fou l’encarregada de la seva construcció i disseny. El seu bateig va comptar amb la presència dels gegants de Sitges, Castelldefels, Vilanova i la Geltrú, Cubelles, el barri de l’Ibersol i els gegants de Sant Pere de Ribes com a padrins.

 

El mateix any, se’ls convidar a la festa major de La Mercè de Barcelona. El Juny del 1995 van ser convidats d’excepció en una festa de les caves Codorniu de Sant Sadurní d’Anoia. Així mateix, han estat presents en nombroses trobades de gegants i sortides d’altra indole.

 

A causa del seu gran pes i deteriorament al llarg dels anys, el 2005 s’encarrega una rèplica a Jordi Grau, màxim representant del taller El Drac Petit (Terrassa). En la seva elaboració, ell aposta per la modernitat fent-los més lleugers i amb una proporció molt més acurada que en els anteriors. El 19 de Juny van ser presentats de cara al públic en un dels actes de festa major de Sant Joan, acció que donà descans als gegants vells amb la única funció de presidir el saló de plens de l’ajuntament.

 

El 16 de Juny de 2007, va estrenar-se un gegantó amb motiu de la Festa Gegantera, un acte de festa major que comptà amb gegants vinguts d’arreu de la comarca i fora de la província. El gegantó representa la figura d’un cavaller medieval, rep el nom de Jordi i pretén ser l’element introductori dels més joves en aquest entremès.

 

 

Per la festa major en honor a Sant Joan de 2015, els gegants va ser restaurats i se’ls hi confeccionà un vestit nou més adequat a la imatge pagesa. A l’Octubre, s’organitzà una trobada de gegants en motiu del desè aniversari de les rèpliques. L’acte comptà amb la presència de gegants d’arreu de Catalunya, a més dels gegants vells, els quals havien estat restaurats per l’ocasió. La restauració consistí en la reparació i/o remodelació de l’aspecte original i la confecció d’un nou conjunt.

bottom of page